Magyar
Romana
English
Góbé Csárda 
   
Szálló 
   
Belsõ parkoló  
   
Programajánlat  
   
Tanulmányút diákoknak
 
   
Bemutató videó  
   
Képgaléria  
   
Környék 
   
Elérhetõség 
   
 
 
   
Tanulmányút diákoknak

Nagyváradot Szent László királyunk alapította egy káptalan, majd püspökség létrehozásával. Az általa elkezdett székesegyház a középkori világ egyik legnagyobb bazilikájává vált. Lovagkirályunk mellett még fél tucat koronás fő nyugszik a nagyváradi földben. Luxemburgi Zsigmond idejében a sárteke sorrendben harmadik számú búcsújáró helye volt a Körös parti város. Itt találkozott Mátyás korában a pápa, a császár és a Szent Korona viselőjének követe. Kettőszáz éven keresztül az akkori világ origója "a zérus délkör" Nagyváradon keresztül haladt.

Püspöki székhelyként Kárpát-medencénk legjelentősebbje a város, később katonai központ jellege, szintúgy meghatározó. Az 1660-as Nagyvárad elfoglalásával végződő ostrom védőinek önfeláldozása vetekszik az egri hősökével.

A XVIII század második felében épült római katolikus központ - székesegyház, püspöki palota, kanonok sor - méltó az egykori csillogáshoz, monumentális építkezéshez.

A Nagyváradon született vagy munkálkodott jelentős személyek sora igen hosszú: Báthory Gábor, Báthory Zsigmond, Nagysándor József, Pázmány Péter, Szigligeti Ede, Szilágyi Dezső, Teleki Mihály, Tisza Kálmán, Dayka Margit, Knézy Jenő, Szacsvay Imre, Ady Endre, Juhász Gyula, és még hosszan sorolhatnánk.

A jelenlegi városközpont a XIX.-XX. század fordulóján épült, ahol az eklektikus-szecessziós épületek párjukat ritkítják. Ady nem véletlenül nevezte "Pece parti Párizsnak" a pezsgő irodalmi életű Holnaposok városát. Irodalmi életünk másik kiválósága, Arany János, a közeli Nagyszalonta szülötte, ahol emlékmúzeuma is működik.

Góbé csárda/panzió berendezését a székely székek szerinti festett bútorok, őstörténet képek, nemzetünk címerei, rovásírásos szobaelnevezései is alkotják. Mindezekrol a csárda gazdája szívesen mesél az érdeklődőknek. A panzióban ízes székely-magyar ételektől kap erőre a kedves vendég.

-----------------------------------------------------------------------------

A csárda gazdája igény szerint bemutatja a várost.

Szállásfoglalás igénylése esetén hívja a következő telefonszámok egyikét:

+ 40  (0)259  413513
+ 40  (0)359  431115
+ 40  (0)771  040800

vagy küldjön levelet a gobe.csarda@yahoo.com elektronikus postacímre.